In het Nieuws

Paviljoen Overdiep Appingedam

Artikel Noorderland - Het roemrijke erfgoed van Appingedam

Paviljoen Overdiep 2.0 een feit

Artikel is geplaatst op
 
APPINGEDAM
Na de overname van het Paviljoen op 5 september 2016 is er veel gebeurd. Naast het nieuwe team, andere werkwijzen, een nieuw kassysteem en een nieuwe kaart, heeft nu ook een metamorfose plaatsgevonden aan de Stadshaven 2 in Appingedam. 
 
De Brasserie heeft een eigentijdse industriële uitstraling gekregen, vooral een knipoog richting de jongere generaties. Eigenaar Jenz Verbogt: „Wij merken dat ook deze doelgroepen steeds vaker bereid zijn om tijd vrij te maken voor elkaar en te genieten van een brunch, lunch, diner of borrel. Daarbij vinden wij het van belang om eerlijke, kwalitatieve en verse gerechten te serveren. Vandaar dat ook de samenwerking wordt gezocht met lokale ondernemers en dat streekproducten de boventoon gaan voeren. Denk hierbij onder andere aan Banketterie Jan Bos, Bakker Olinga, Bakkerij Prins, Poelier het Scharrelhofke, Jos Beeres wijnkoperij en Roeg Natuurvlees. Die laatste is een directe link naar het prachtige en veelal nog onbekende natuurgebied ’t Roegwold, dat direct in onze achtertuin ligt (van Schilmeer tot Kolham). In dit gebied, dat maar liefst 1700 hectare groot is, grazen onder andere de Hereford runderen die, naast dat ze een goed leven hebben, ook een minimum aan medicatie en dergelijke hebben gehad.” 
 
„Als laatste, hebben wij ons best verkochte product kritisch bekeken, de koffie. We zijn afgereisd naar de koffiebranderij om onze eigen Damster Boontjes te laten produceren. Het gehele team staat dan ook klaar voor het nieuwe seizoen en wij nodigen iedereen van harte uit, om kennis te komen maken met misschien wel de mooiste plek van Appingedam.”

Tweede jeugd voor Paviljoen Overdiep Appingedam

21-12-2016 Eemsdelta\EZ

Appingedam is een van de oudste steden van de provincie Groningen, en volgens sommigen ook één van de mooiste. In het hart van het historische centrum van Appingedam, beroemd vanwege de fraaie hangende keukens over het water, is Paviljoen Overdiep gevestigd. Dit Paviljoen is onder de leiding van de nieuwe eigenaren Jenz en Maartje Verbogt aan een tweede jeugd begonnen.

Het echtpaar is er sinds september actief met het realiseren van niet één, maar twee dromen: zelfstandig ondernemer zijn én er voor zorgen dat Paviljoen Overdiep weer een centrale plek krijgt in Appingedam. Een plek waar ook jongere generaties zich helemaal thuis voelen.

‘Appingedam is een geweldige stad om in te werken. Er is sprake van een gestage groei van het toerisme, de stad ontwikkelt zich goed, je kunt hier prima ondernemen en wat is er dan mooier om een zaak helemaal naar je eigen ideeën in te richten’, vertelt Jenz (41).

Voordat hij Paviljoen Overdiep overnam, werkte hij zeventien jaar bij Holland Casino in Groningen, waar hij de afgelopen 7 jaar operationeel eindverantwoordelijk was voor de vestiging in Groningen. Voordien was hij ook al werkzaam in de horeca. Zijn echtgenote Maartje (37) heeft eveneens veel ervaring in de sector en werkte de afgelopen 17 jaar bij Nieuw Woelwijck te Sappemeer.

Diep in zijn hart had Jenz altijd al het gevoel dat hij zelfstandig wilde worden, en toen hij via via hoorde dat ‘Overdiep’ te koop kwam, besloot hij in actie te komen. Dat leidde uiteindelijk tot de overname. ‘We zochten een pand dat weinig onderhoud nodig heeft, waar potentie in zit en dat gelegen is op een A-locatie. ‘Overdiep’ voldeed aan alle voorwaarden’, vertellen Jenz en Maartje. Toen ze in september het roer overnamen, was er sprake van een zonnige en lange nazomer, dus ze maakten een vliegende start. Tijdens de rustiger wintermaanden kunnen ze plannen uitwerken voor een vernieuwde formule.

‘We willen een beetje de “brasserie-kant” op, met een laagdrempelige maar goede kaart. Simpel. Goed. Lekker. Vers. Dat zijn de trefwoorden waarmee je onze formule kunt omschrijven. Kwaliteit voor een mooie prijs. We willen er zijn voor toeristen, maar ook voor de inwoners van Appingedam en de directe omgeving’.

Het ondernemerspaar is blij met het feit dat veel senioren hen weten te vinden, maar doen hun uiterste best om ook jongere generaties aan te spreken. ‘En dat wordt gewaardeerd. We zijn echt omarmd, want sommigen geven zelfs een compliment. Ze zijn blij met een nieuwe voorziening die ook veel gezelligheid wil bieden’.

Medio januari zal nog duidelijker zichtbaar worden dat het echtpaar werkt aan een ‘Paviljoen Overdiep 2.0’, want dan komt er een metamorfose. ‘Dan komen er nieuwe tafels, lampen en wandbekleding. We willen er een trendy brasserie van maken, en dat mag ook uit de inrichting blijken. Het gaat wat hipper worden’, zeggen Jenz en Maartje met een glimlach.

Van de gemeente Appingedam krijgen ze alle medewerking. ‘Er is sprake van grote bereidwilligheid. De gemeente denkt goed met ons mee. Ze laten echt blijken dat ze het waarderen dat wij ons steentje er aan bij willen dragen om het (water-) toerisme in Appingedam verder te brengen. Ook wat dat betreft staan de neuzen hier allemaal dezelfde kant op!’, aldus Jenz en Maartje Verbogt.

Nieuwe eigenaar Paviljoen Overdiep Appingedam

Het paviljoen stond al geruime tijd te koop. Na enige tijd onderhandeld te hebben kwam de afronding in een stroomversnelling. “Via mijn werk bij Holland Casino kwam ik door een opdracht van Albert Heijn in aanraking met de familie Banus. We hadden al langere tijd plannen om een eigen horecazaak te hebben, maar hebben dit vanwege de kinderen nooit gedaan. Toch waren de plannen er nog steeds, maar wel met voorwaarden. Voor ons was het belangrijk dat het geen oud pand moest zijn, omdat daar te veel aan moet gebeuren, het een A-locatie is en dat het potentieel heeft. Dit is het mooiste plekje van Appingedam. Zij tipten ons dat het paviljoen te koop stond. Al snel zagen we dat aan onze voorwaarden voldaan werd. In december vorig jaar zijn we gestart met de onderhandelingen. Nadat in april de koop was afgeketst, zijn we in juli weer bij elkaar gekomen en toen was de koop snel rond.”

Door de overname gaat er wel wat veranderen aan de Stadshaven. “We gaan het concept anders doen,” vertelt Maartje die de keuken voor haar rekening gaat nemen. “Jenz en ik hebben ieder 17 jaar horeca-ervaring. Ik sta 17 jaar in de keuken en Jenz heeft zijn sporen verdiend als gastheer. We vinden kwaliteit van het eten en aandacht voor elkaar belangrijk. De term ‘Aandacht voor elkaar’ hebben we ook verwerkt in ons nieuwe logo. Aandacht voor de klant en service zijn essentieel. De service en het eten moeten goed zijn. We starten met een compleet nieuwe ploeg en de kaart is anders. De kaart is kleiner en past bij een paviljoen.Wij willen dat mensen op elk moment van de dag bij ons terecht kunnen voor eten en drinken. Dat is het kenmerk van een paviljoen. We worden dan ook een soort brasserie met broodjes en plates. Het eten dat geserveerd bereiden we zelf en is altijd vers. We gaan alleen gebruik maken van kwalitatief goede producten. Zo maken we zelf kibbeling uit kabeljauw en zijn de burgers afkomstig van weiderunderen. Doordat we louter werken met producten die niet het hele jaar door verkrijgbaar zijn, zal de kaart per seizoen verschillen. Ook hebben we geïnvesteerd in efficiency, zodat de klant snel wordt geholpen. We gaan de komende maanden gebruiken om alles te finetunen en zullen luisteren naar de klant. Daarnaast is er gratis WIFI. Naast de kaart zullen het interieur en het terras eveneens een verandering ondergaan. Het plan is om daar loungebanken te gaan plaatsen en we denken aan een sloepverhuur. Tevens zijn er plannen om de ingang meer zichtbaar te maken en deze te verplaatsen. Daarvoor worden de ‘rustige maanden’ gebruikt.”

Ook wethouder Annalies Usmany van de gemeente Appingedam is verheugd dat de ondernemers deze stap hebben genomen en wenst hen veel succes. “Als gemeente zijn we blij dat mensen in deze tijd een zaak overnemen. Het feit dat het een jong fris stel is dat het paviljoen gaat uitbaten, is alleen maar goed. Met de Damsterdag kregen zij meteen hun vuurdoop.”

Mark Giesolf

Ontdek onze arrangementen