Evenementen

In het centrum van appingedam

Evenementen Appingedam 2017

Appingedam is, door de cultuurhistorische waarde, de ideale plek om mooie evenementen te organiseren. Hier wordt dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Vele vrijwilligers zetten zich in om deze evenementen ook tot een succes te maken, waardoor een aantal van deze evenementen ook ver buiten Appingedam bekend zijn.

18 april - Voorjaarsmarkt

De jaarlijkse Voorjaarsmarkt Appingedam is een markt door de straten van Appingedam en rondom de Nicocolaïkerk, vele standhouders met waren en goederen die passend zijn in de traditie van het ontluikende voorjaar.

De jaarmarkten trekken altijd veel publiek uit Appingedam en omstreken. Een royaal aanbod mbt woninginrichting, gereedschappen, kleding, keuken gerei en al wat meer. Daarnaast natuurlijk gezelligheid en de gelegenheid om weer oude bekenden te ontmoeten voor een praatje en wellicht en hapje/drankje.

Nieuw in 2017 is een uitbreiding van de Jaarmarkt rondom de Nicolaïkerk. Een Voorjaarsfair met beleving, proeven en genieten. Jonge ouders met kinderen, maar ook de grootouders zullen ontdekken wat er allemaal voor leuke spulletjes er zijn.

19 & 20 mei - Terug naar het begin

Appingedam is voor de vijfde keer het middelpunt van een wervelende mix van optredens. Om dit te vieren, breiden we het festival uit met een feestelijke openingsdag in het festivalhart. Reken er maar op dat er bijzondere dingen staan te gebeuren! Noteer daarom beide data alvast in je agenda.

Meer informatie: http://www.terugnaarhetbegin.nl/

11 juni - Antiek en Brocantemarkt

Op zondag 11 juni 2017 zal er in het centrum van Appingedam, op het kerkplein bij de Nicolaikerk, weer een Antiek- en Brocante-markt worden gehouden.

17 juni – Stadshavenfestival

Vanaf 11:00 ’s ochtends genieten van diverse muziekstijlen zoals Shanty, brassband en Salsa.

Stadshavenfestival werkt samen met Markt & Meer, deze verzorgt een markt met een knipoog naar Ibiza Style, achter de Nicolaïkerk en rondom de haven is er een kofferbakverkoop. Het programma loopt door tot ’s avonds 23:00. ’s avonds staat in het teken van Salsa, dus dansen onder de bezielende leiding van Salsa Juan Carlos uit Groningen. Hij geeft met een groep dansers en danseressen een demonstratie en daarna kunnen de bezoekers meedoen aan een workshop. Aansluitend kan er nog gedanst worden op passende muziek door een deejay op het kerkplein.

Als voorloper op het grote Internationale Folk & Seasongfestival Bie Daip eind augustus is dit dus zeker de moeite waard.

meer informatie: http://www.stadshavenfestival.nl

18 juni - Damster Boekenbeurs

De Damster boekenbeurs wordt dit jaar voor de 6e keer gehouden, in het centrum van Appingedam.  Een antiquarische boekenbeurs waar oude boeken, boeken die niet meer herdrukt worden zijn te vinden. Naast de diverse stands met antiquarische en  gewilde boeken is er ook al vele jaren de kraam van boekbinder Peri Kim. Tijdens de komende boekenmarkt zal  dhr. Kim op twee tijdstippen in de middag uitleg geven van zijn bezigheden als boekbinder. Hij zal dit doen om 13.00 uur en om 15.00 uur in het naastgelegen Raadhuis. Ook kunt u bij hem terecht voor advies over het herstellen van uw waardevolle boeken.

De boekenbeurs wordt op het plein van de Nicolaïkerk gehouden en begint om 10.30 en eindigt rond 16.30

23 t/m 25 juni - Damster Stadsfeesten

De Nacht van Appingedam is een jaarlijks terugkerend horeca-evenement in de stad Appingedam.

‘De Nacht’ valt altijd op de laatste vrijdag van juni, in hetzelfde weekend dat ook de Duitse kermis aanwezig is. Vrijwel iedere kroeg is betrokken bij de nacht en is buiten in de Wijkstraat of op het kerkplein vertegenwoordigd met één of meerdere barren. Ook worden er broodjes hamburger en dergelijke verkocht. Tevens is er live muziek op meerdere plekken.

De nacht wordt doorgaans goed bezocht, uiteraard afhankelijk van het weer. Om 5 uur ’s ochtends sluiten alle kroegen, hoewel de bands al eerder ophouden met spelen. De zaterdag erop is de jaarlijkse Stadsloop Appingedam, maar daarop aansluitend het zogenaamde ‘Foute Feest’. Op de zondag is er markt en muziek en zijn er oldtimers te bezichtigen.

24 juni - Stadsloop Appingedam

We schrijven 1996. Twee mannen die hun sporen in de wegatletiek hebben verdiend, hebben het idee geopperd om een wedstrijd te organiseren in het centrum van Appingedam. Wie deze mannen waren? Peter de Vries en Jan Dijkman. Een jaar later de try out met met parcours over het voormalig ijsbaanterrein. Circa 300 deelnemers en iedereen bijzonder enthousiast. Dit smaakte naar meer en 1998 was het jaar met de eerste atleten uit Kenia. Luka Keitany werd de winnaar van de de eerste Stadsloop. Zijn tijd van 28.30 zou negen jaar lang stand houden. Susan Chepkemei werd bij de dames de eerste winnaar. Haar tijd 33.25. Naderhand bleek dat beide atleten in alle grote wedstrijden aan de start hebben gestaan. De Stadsloop groeide. Niet alleen in het aantal deelnemers maar ook het bestuur was bijzonder actief. De sponsoring werd actueel en sinds 2000 is Univé Verzekeringen hoofdsponsor van dit evenement. Voor ons een geweldige sponsor. Dit alles heeft er toe geleid dat het aantal deelnemers is gegroeid naar circa 2100. De bedrijvenloop werd geïntroduceerd, de peuterrun is altijd heel bijzonder en de recreant die zijn eigen wedstrijd loopt. Atleten uit Kenia en Ethiopië die we terugzien in de top van de IAAF ranglijsten. Dit alles maakt de Stadsloop zo bijzonder, zo divers. De bevestiging zagen wij terug in een mooie award die onze organisatie vorig jaar in Den Haag heeft ontvangen. Deelnemers hebben namelijk onze Stadsloop als bijzonder gewaardeerd. Een bevestiging dat deelnemers graag naar Appingedam terugkomen. Hiermee bleven wij diverse grote gekwalificeerde loopevenementen voor.

http://stadsloopappingedam.nl

30 juni & 1 juli - Beachvolleybal Appingedam

Twee-daags beachvolleybal evenement in Appingedam voor de jeugd, recreant en de “pro”!

Meer informatie: http://www.beachvolleybal-appingedam.nl/

4 augustus - Coopluydenmarkt

Elk jaar, op de eerste vrijdag in augustus, vindt in Appingedam de Coopluydenmarkt plaats. Het historische centrum gelegen aan de ooit voor de handel zo belangrijke wateren van het Damsterdiep leent zich prima voor een warenmarkt in middeleeuwse sferen. Naast de markt waarbij handelsgoederen met een knipoog naar de Middeleeuwen een belangrijke rol spelen is er natuurlijk veel meer te beleven.Vele vrijwilligers figureren voor de Coopluydenmarkt als landloper, heks, mismaakten en ander gespuis. Soms zo levensecht dat je je afvraagt of je echt bent teruggegaan in de tijd. Doorgaans trekt het sfeervolle evenement duizenden bezoekers.

25 t/m 27 augustus - Bie Daip festival

Bie Daip is het grootste internationale Folk & Seasongsfestival van Europa!

Tijdens dit driedaagse evenement mogen we in totaal zo’n 45.000 bezoekers verwelkomen die het historische centrum van Appingedam van een unieke sfeer zullen voorzien. Deze 16e jaargang zullen er zo’n 35 groepen en koren te beluisteren zijn. Naast de vele shantygroepen worden er tal van randactiviteiten georganiseerd. Zo is er dit jaar ook een maritieme markt waar u o.a unieke antieke zeevaarders-spullen zult aantreffen. Ook zijn er tal van workshops en activiteiten waar u geheel gratis aan mee kunt doen. En zoals ieder jaar is er ook dit jaar weer de rondvaartboot met groepen aan boord waarmee u door de grachten van Appingedam kunt varen om zo de schoonheid van onze stad te mogen ervaren!

Meer informatie: http://www.biedaip.nl/

9 september - Fivelstadtocht 2017

Vanuit Appingedam wordt de vierde historisch culturele wandeltocht georganiseerd in het gebied Fivelingo voor de afstanden 5-15-25 en 40 kilometer.

De streek Fivelingo omvat de huidige gemeenten Appingedam, Loppersum, Ten Boer en Slochteren alsmede het grootste deel van Delfzijl en een deel van Bedum. Bewust is gekozen voor de combinatie met het Landelijk Open Monumentenweekend om zo de culturele en historische achtergronden van de te lopen wandelroutes te accentueren.Telkens wordt een andere windrichting genomen als wandelgebied waarbij voor 2017 de noordelijke route is uitgezet.

Voor meer informatie: http://www.fivelstadtocht.nl/

16 september - Damsterdag/Papiercorso

De Damsterdag met alles daaromheen zoals; optocht, muziek, parade concours, vuurwerk enz. wordt georganiseerd door de stichting Damsterdag. Tijdens de optocht, die “Papiercorso” wordt genoemd, wordt ook gejureerd, zodat iedereen probeert de mooiste creatie te maken. Deelname kan individueel of in groepsverband. Ook buurtverenigingen of andere verenigingen zijn welkom.

Meer informatie: http://www.damsterdag.nl/

25 oktober - Najaarsmarkt

Elk jaar in oktober is de Najaarsmarkt  Appingedam dé grote markt waar velen graag even een bezoek aan brengen. Een ruim aanbod van diverse waren, producten staat als een groot lint aaneengeschakeld in de straten van het oude centrum van Appingedam.
Natuurlijk zijn daarnaast de reguliere winkels ook geopend in en om het centrum.

9 december - Lutje Winter Welvaart

Lutje Winterwelvaart betekent sfeer & gezelligheid!

Samen met het varend erfgoed, verhalen van Groningen, verschillende exposities/kunstmarkt, de vele artiesten en de diversiteit aan kraampjes op kerstmarkt, is dit een evenement dat je niet mag missen.

meer informatie: http://www.winterwelvaart.nl/

Ontdek onze arrangementen